Nyhetsbrev

 

Svenska Sektionens nyhetsbrev 26 september 2023

Terminstarten har gått bra och verksamheten är återigen i full gång.
Nyhetsbreven skickas ut varannan tisdag och en kopia läggs alltid ut här på vår hemsida.

  

Workshop
Styrelsen bjöd in Sektionens personal till en workshop på skolan onsdag kväll den 13/9. Punkter som diskuterades var bl a kvalitet, elevrekrytering och marknadsföring.

 

Författarbesök i klassrummet
Tack till Birgitta Lindqvist, poet och författare, som den 20 september kom och träffade våra elever i lycéeklasserna. Som ung vistades Birgitta i Kina under kulturrevolutionen. Hon har träffat Mao och som första västeuropé översatt den kinesiska poeten Yu XIU HUA.

 

Studiedagar
Torsdag och fredag denna veckan är det pedagogiska studiedagar för Sektionens personal. Vi vill påminna om att externé-eleverna stannar på sina hemskolor. Heltidseleverna på primaire arbetar tillsammans med de norska och danska sektionerna. Eleverna på collège och lycée har fått uppgifter av lärarna och information om var de ska sitta och arbeta.

 

Skolresa till Stockholm för eleverna i 1ère och T
Vi vill påminna om att sista dag för inlämning av blanketter till Stockholmsresan är måndagen den 2/10.

 

Klassföräldrar
Sektionens föräldramöten är nu klara och listan med nyvalda klassföräldrar bifogas.
klassföräldrar 2023-2024

 

Betyg externé-elever
Det är obligatoriskt för alla externéföräldrar i CP-CM2 att skicka in kopior på barnens franska betyg (bulletins).  Ni som fortfarande inte har mailat in sommarbetyget från juli 2023 i pdf-format ombeds göra det senast denna veckan till Elisabeth.

 

APELI
Glöm inte att betala anmälningsavgiften till skolans franska föräldraförening Apeli. Länk för direkt betalning :
https://www.helloasso.com/associations/apeli/adhesions/adhesion-apeli-septembre-2023-aout-2024

Kontakta gärna Sektionens Apeli-representant karinpalmjensen@gmail.com om ni har frågor eller vill engagera er! Tänk på att Apeli representerar oss i skolans alla distanser och ständigt medverkar till att förbättra elevernas villkor på skolan. Deras mål är att bevara den internationella andan och värna om den internationella undervisningen och BFI-examen.

 

Luciatåg i l’Eglise abbatiale de Bec-Hellouin
Sektionens elever är inbjudna att delta i en luciakonsert i Normandie lördagen den 9/12 kl 16.30. Vi hoppas att så många elever som möjligt är intresserade av att delta. Anmäl er på kontoret. Vi tackar ja till denna förfrågan i stället för att delta i Saint Sulpice i år.

Inga extra övningar behövs utan Anna Rosset räknar med att ordinarie övningar inför lucia räcker. Kanske en timme extra under Fête du Lycées julbasar. Gör en utflykt denna lördag hela familjen tillsammans med Anna och Eva och upplev lucia i den normandiska byn Le Bec-Hellouin. Ett flertal föräldrar har redan bekräftat att de ställer upp och kör.

I övrigt blir det som vanligt luciakonsert för Sektionens familjer i Agora och lussetåg på skolan inför klasskamraterna i december. Datum hittar ni i utskickat läsårsprogram.

 

Stipendier
Styrelsen flaggar för att franska sidan har skickat ut ansökningsformulär om ekonomiskt stöd (bourse) för elever inskrivna på collège och lycée via ENT. För mer information, kontakta la scolarité Helene.Soares@ac-versailles.fr

La campagne de bourse lycée est en cours et se termine le 19 octobre.
Pour les personnes concernées, deux possibilités pour faire la demande :
– soit au format papier à déposer directement à la scolarité du lycée avant le 19 octobre
– soit en télé service, avec France-Connect par le biais des impôts afin que s’effectue la récupération automatique des données fiscales de l’année N-1.

Un simulateur de bourse et les informations sont consultables sur le site education.gouv.frElev-jobb

Manon 8 år och Baptiste 4 år som bor i Marly le roi, efterlyser svensk tjej eller kille som barnvakt och ”svensklärare” några timmar i veckan. Familjen som är fransk har bott 8 år i Sverige och vill underhålla svenskan hemma. Intresserad elev kan kontakta cecile.berche@gmail.com för mer information.

 

Läxläsning
Anja Pontén erbjuder läxhjälp till eleverna på collège och lycée Svenska Sektionen. Hon gör det privat i samarbete med oss. Anmälan krävs så vi kan hitta lämplig lokal. Hon är utbildad svensklärare och saknar lärarjobbet och har fått förfrågningar om läxhjälp. Tider som erbjuds är måndag 16-17 och/eller torsdag 16-17. Det finns även möjlighet att boka enskilda tider under håltimmar som eleverna har. Hör av er till Anja om ni är intresserade: anja.pontén@gmail.com.

Vänligen
Elisabeth och Eva

 

 Kopior på läsårets nyhetsbrev 2023-2024 som skickas ut per mail till Sektionens familjer varannan vecka:
nyhetsbrev 26 september 2023
nyhetsbrev 12 september 2023
nyhetsbrev 29 augusti 2023

Till sist men inte minst, vill vi hylla Sektionens tio studenter för deras fantastiska bacresultat i juli 2023.
 Vi önskar dem alla varmt lycka till i framtiden!