Nyhetsbrev

 

Svenska Sektionens nyhetsbrev 31 januari 2024

 

Faktura 2 läsårsavgift
Igår mailade vi ut fakturan på den andra delen att betala på läsårsavgiften. Som vi meddelade i september fick Sektionen ett nytt IBAN-nummer förra året och som nu måste registreras och användas vid betalningen (se rätt IBAN på fakturan).Föreläsning om tvåspråkighet
Ni har alla fått vår inbjudan/kallelse till Sektionens viktiga föredrag om tvåspråkighet med språkforskaren Kristoffer Lieng den 6/2 i Agora.  Vi räknar  med att alla våra svensktalande föräldrar deltar. Ni som ännu inte har anmält er, gör det nu : https://forms.gle/WUZxfjzQ29yFRuP96
Kvällens program:
(Kl. 18.00    Visning av skolan och informationsmöte för nya familjer)
Kl. 18.45     Mingel och ett glas vin i Agoras hall
Kl. 19.30     Föreläsning av språkforskaren Kristoffer Lieng i amfiteatern
Kl. 20.15     Efterföljande frågestund, diskussion och utbyte av erfarenheter

Vi vet vilka utmaningar vi har när det gäller att ge våra barn förutsättningar att bli fullt ut tvåspråkiga.
Ni kommer denna kväll att få inspiration, bli motiverade att stötta varandra och diskutera de svårigheter vi står inför i vardagen. Eftersom den nya BFI-reformen innebär att eleverna examineras i tre ämnen med höga koefficienter på sektionsspråket är det viktigare än någonsin att arbeta aktivt i hemmet och ha en genomtänkt strategi för hur vi använder svenskan i så tidig ålder som möjligt.

 

Inskrivning i CP och 6ème
Ni som har barn inskrivna i grande section och CM2 kommer att få separat information om hur/ och när intagningen sker till CP och 6ème.

 


Betyg externé-elever

Betyg (LSU semestre 1 / 2023-2024) från de franska skolorna (CP-CM2) ska mailas i ett PDF-dokument till Sektionen så fort ni har fått dem.

 

Lärarkandidater
Efter vinterlovet tar Sektionen emot två nya lärarkandidater. Wilma från Uppsala universitet och Erik från Stockholm. De studerar båda till svensklärare och ska följa Evas, Mias och Peos undervisning.

 

PRAO
Eleverna i 3ème gör sin obligatoriska praktik första veckan efter vinterlovet. Vi önskar dem lycka till ute på sina ”arbetsplatser”.

 

Boktips inför vinterlovet!
För de som just börjat läsa : VÄRLDENS SÄMSTA SOMMARJOBBARE av ANNA HANSSON

Humor i vardagen. Sanna vill ha en kanin. Hennes enda chans att få en är att tjäna egna pengar. Hon söker sommarjobb hos grannarna. Men det är inte alltid lätt att jobba. Hur klipper man en gräsmatta på bästa sätt, eller var det rosenbuskarna hon skulle klippa? Och är det verkligen ett jobb att vakta en orm? Charmig, lättläst vardagsberättelse med följsamma illustrationer som spritter av glädje.

 

8-9 år : BIMS VÄRLD – SKOLNATTEN av KRISTINA SIGUNSDOTTER

Det är en stor sak att börja i fjärde klass och mycket att tänka på. Kompisar och kläder – och killar som det pirrar i magen när man tittar på. Med underbart inkännande vardagshumor skildras Bims liv med den egensinniga mamman, den fula taxen Pölsan och alla kamrater i skolan. Författaren vann Augustpriset 2020 för bästa barn- och ungdomsbok med Humlan Hanssons hemligheter. Böckerna om Bim för de yngre läsarna har minst lika stor chans att bli en succé.

 

10-12 år : INTE HELT SANT av CINA FRIEDNER

Lång tid har gått sedan Vega flyttade och nu är hon tillbaka för att hälsa på sin bästis Milla. Det som skulle bli en rolig återträff känns bara konstigt och Vega längtar hem till sin nya kompis Lydia. Men mycket har hänt medan hon har varit borta. Lydia hänger med de andra i klassen och Vega känner sig bortglömd. Avundsjuk hittar Vega på en lögn som hon genast ångrar, men den verkar ge henne Lydia tillbaka… Hur ska hon då kunna säga sanningen?

 

Ungdomsbok : VI SKA JU BARA CYKLA FÖRBI av ELLEN STRÖMBERG

Kompisarna Manda och Malin går i nian. De bor i ett litet samhälle där alla känner alla. De längtar efter spänning och romantik och nu har de bestämt sig – i år ska de bli mystiska och ha en romans. Men hur gör man för att få till en romans och hur vet man om den man träffar är den rätte? Välkommen till en ofiltrerad skildring om att vara mitt i brytningstiden mellan barn och vuxen. Det är klädbyte, fest och en del hångel.

Vänligen
Elisabeth och Eva

 

 

Kopior på läsårets nyhetsbrev 2023-2024 som skickas ut per mail till Sektionens familjer varannan vecka:
nyhetsbrev 31 januari 2024
nyhetsbrev 16 januari 2024
nyhetsbrev 22 december 2023
nyhetsbrev 12 december 2023
nyhetsbrev 7 november 2023
nyhetsbrev 10 oktober 2023
nyhetsbrev 26 september 2023
nyhetsbrev 12 september 2023
nyhetsbrev 29 augusti 2023

 

Till sist men inte minst, vill vi hylla Sektionens tio studenter för deras fantastiska bacresultat i juli 2023.
Vi önskar dem alla varmt lycka till i framtiden!